Om mig

Här är Anders Wahlberg

En Stockholmsgrabb som varit i underhållningsbranschen i många år. Så här presenterade Matterhorn Records musikern Anders Wahlberg på hans debut-LP till Hasse Roséns arrangemang 1978:

quote ”Anders Wahlberg som började spela dragspel vid 8-års ålder, och även började komponera i unga år, har nu tagit steget fullt ut och gör här sin debut-LP. Med enbart eget material. Han presenterar sina låtar med en känsla och personlighet som måste höras.
Därför är vi på MTH stolta att kunna bjuda dig en helt ny kille med sitt dragspel.”

Lite fakta om mig och min LP-skiva

Det hela började med att jag träffade en person som fick höra mig spela dragspel och sjunga egna låtar. Det här var 1977 på sommaren, jag var då 22 år.

Han tyckte att jag hade en egen stil med bra sånger och utföranden. Han frågade mig om jag skulle vilja spela in en egen LP-skiva med mina egna sånger på. Jag trodde först inte att det var sant, men det visade sig snart att han menade fullt allvar.

Jag tackade naturligtvis ja, och så skulle det få bli. Han hade flera saker på gång och ville först testa mig inför publik, om jag klarade av att uppträda live. Vi åkte till Enköping och besökte Mellansveriges största danssalong -Joarblå – där jag skulle få uppträda i pausen som kvällens dansband hade.

Det var rätt mäktigt kommer jag ihåg, stor scen, lampor och fullt med publik i salongen! De hade dessutom annonserat att Dragspelstrubaduren från Stockholm spelar egna sånger i pausen. Ja, det var ganska nervöst, men jag spelade och sjöng en kvart och genomförde det jag skulle. Publiken blev nöjda, och min manager också.

Så nu skulle det bli inspelning. Han ville ha ett urval av Sveriges skickligaste musiker som skulle få kompa mig och min musik. Vilket så blev, han kontaktade Hasse Rosén som skulle få arrangera hela skivan och dessutom spela med på den.

LP-skivan med 14 egna sånger blev klar i Mars 1978, och skulle sen lanseras i TV i både Lördagsblandning med Loffe Carlsson samt Nygammalt med Bosse Larsson. En topplansering var på gång där även Svensktoppen och tidningar m.m. inkluderades.

Ja, allt gick väldigt snabbt så det blev svårt att hänga med. Från att var amatör och helt okänd, få göra en egen LP-skiva, och sen lanseras i både TV, Radio och tidningar. Men det blev aldrig någon riktig lansering utav mig och min musik. Distrubitionen av LP-skivan lades ner och gramofonbolaget som bildades gick i konkurs inom ett år.

En tråkig historia men så är faktum. Men skivan finns fortfarande kvar, dock i begränsad upplaga som finns till försäljning om så önskas. Jag har den med mig idag när jag spelar i mitt Anders- Solo- Band på diverse tillställningar.

Väl mött, Anders Wahlberg